Οι δανειστές και οι δανειζόμενοι με μια άλλη ματιά.

Ας αναστρέψουμε όλο το σκηνικό και ας υποθέσουμε πως η τρόικα απαρτίζεται από τους εξής.
Τράπεζες , εφορία, ασφαλιστικά ταμεία….
και η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον μέσο Ελληνα… ο οποίος έχει πάρει δάνειο από την τράπεζα…και χρωστάει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Χωρίζουμε το χρονικό διάστημα σε 2 υποτμήματα…ένα ως τον Ιανουάριο του 2015 και ένα μετά.
Ας πάμε στο πρώτο διάστημα έως τον Ιανουάριο.
Έχουμε έναν κεντροδεξιοαριστερό πολίτη ο οποίος πάει να κάνει ρύθμιση… το και το τους λέει… δεν τα βγάζω πέρα…δώστε μου κανένα ευρώ και κάντε μου καμιά διευκόλυνση για να σας πληρώσω.
Συζητάνε μεταξύ τους η τράπεζα η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και αποφασίζουν. Θα σε δώσουμε όσα πρέπει για να μην βαρέσεις κανόνι…αλλά θα κόψεις την διασκέδαση, και κρέας θα τρώς το πολύ 1-2 φορές τον μήνα.. τις άλλες μέρες φακές νερόβραστες.Ενίοτε θα ψάχνεις και στα σκουπίδια. Θα πουλήσεις και τα οικοπεδάκια που έχεις. Καλό κουράγιο και σε 5-6 χρόνια τα ξαναλέμε.
Όταν φτάνει ο καιρός να τελειώσουν τα 5-6 χρόνια… λέει ο πολίτης στην οικογένεια του… Γυναίκα πάω να ξαναμιλήσω με την εφορία και τους λοιπούς.
Σιγά μην σ αφήσω να πας του απαντά αυτή… είσαι πολύ μαλακός στις διαπραγματεύσεις…κάτσε στα αβγά σου γρήγορα…και θα πάω εγώ που στα νιάτα μου ήμουν στην ΚΝΕ και ξέρω τι να τους πω….να δεις πως όταν γυρίσω θα τρώμε κάθε μέρα κρέας…και θα αγοράσουμε και εκείνο το νέο μοντέλο από το αυτοκίνητο που έχω βάλει στο μάτι.
Οπότε τώρα μεταφερόμαστε στην δεύτερη περίοδο μετά τον Ιανουάριο του 2015.
Πάει φουρίόζα η γυναίκα στην τρόικα και λέει…Κάτω η μπουρζουαζία…κλείνει την πόρτα πίσω της και αποχωρεί.
Σταυροκοπιούνται η εφορία η τράπεζα και το ασφαλιστικό ταμείο..
Την επόμενη μέρα ξαναπάει η γυναίκα και τους λέει…θάνατος στα μονοπώλια που μας ρουφούν το αίμα.
Ξανασταυροκοπιούνται
Την τρίτη μέρα ξαναπάει η γυναίκα κάθεται στον καναπέ και τους λέει. Λοιπόν δεν σας ανέχομαι άλλο…θέλω νέο δάνειο…με τους όρους που θα σας θέσω εγώ…και σας παρακαλώ πριν τα πάρω στο κρανίο διαγράψτε μου και τα παλιά οφειλόμενα.
Ξαναματασταυροκοπιούνται σκεπτόμενοι πως θα είναι οι μέρες που η γυναίκα θα έχει έμμηνο ρήση οπότε δικαιολογούνται τα νεύρα τους.
Επι 4 μήνες γινόταν το ίδιο πράγμα…αλλά έφτασε ο καιρός που τα χρήματα της οικογένειας τελείωσαν.
Βρε γυναίκα τι θα γίνει; σε μια βδομάδα θα μπορούμε να πάρουμε μόνο ψωμί και αυτό μια φορά την εβδομάδα.
Μη μιλάς του λέει αυτή …τώρα θα πάω να τους τρίξω τα δόντια.
Πράγματι πάει η γυναίκα στην τράπεζα εφορία ασφαλιστικό ταμείο και τους λέει.Σε μια βδομάδα τελειώνουν τα λεφτά μου…κοιτάξτε τι μπορείτε να μου δώσετε γιατί υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια….και πριν τελειώσει τον λόγο της…πάει στον χασάπη στον μανάβη και στον κρεοπώλη για να της δώσουν δανεικά. Σιγά μην έχουμε περισσευούμενα για σένα ήταν η απάντηση τους… μη κοιτας που φαινόμαστε πλούσιοι αλλά και εμείς από την τράπεζα δανειζόμαστε.
Τι να κάνει η γυναίκα…μπρος στην ανάγκη ξαναπάει στην τράπεζα και λέει… οκ…θα κόψω το τάδε το τάδε και το τάδε έξοδο αλλά δώστε μου λεφτά.
Όχι της λέει η τράπεζα…θα κόψεις το ταδε το τάδε και το τάδε…θα υποσχεθείς οτι θα πληρώνεις κανονικά τις δόσεις σου.. μετά έλα να πάρεις τα λεφτά και τ ξαναλέμε σε 10 χρόνια.
Γυρίζει έξαλλη η γυναίκα σπίτι…Ρε άντρα…αυτοί ξέρεις τί ζητάνε? Καλά δε σέβονται την απόφαση που πήραμε οι δυό μας, να μας δώσουν λεφτά αλλά με τους δικούς μας όρους? Α …γυναίκα απαντά αυτός…από Μαρξ μπορεί να ξέρεις…αλλά από οικονομικά είσαι μαύρα μεσάνυχτα.
Τα παίρνει στο κρανίο η γυναίκα και ξαναπάει στην Τράπεζα… Ήρθα να πω μια τελευταία κουβέντα τους λέει…θα κάνουμε δημοψήφισμα σπίτι για να αποφασίσουμε αν θέλουμε τα λεφτά με τους όρους σας…. Κάντε τους απαντά ή τράπεζα…εμάς τι μας νοιάζει? Μα θα χάσετε τα λεφτά που σας χρωστάμε λέει η γυναίκα… Εμείς λεφτά θα χάσουμε…απαντούν η τράπεζα η εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο…εσεις θα χάσετε σπίτι ,έπιπλα , τα ρούχα σας…μια που τα έχετε υποθηκευμένα σε μας…ακόμα και τα παιδιά σας αφού μόνο εμείς μπορούμε να τα δώσουμε δουλειά…..Α και που είστε…καλό κουράγιο για τα επόμενα 30 χρόνια.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας