Πλαστικό χρήμα ή πλασματικό χρήμα;

Αφού τελείωσε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το φάιναλ φορ…οι Έλληνες βρήκαν άλλο θέμα να ασχολούνται. Το πλαστικό χρήμα και την έκπτωση της τάξης του 3% αν το χρησιμοποιούμε… με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Δε λέω…ιδανικό το μέτρο..για μια ιδανική χώρα…που το μόνο πρόβλημα που έχει είναι η φοροδιαφυγή.
Όμως μια που μιλάμε για την Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες της…θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακό τρίκ..και όχι για μέσο ουσίας. (Στο επίλογο του άρθρου θα σας γράψω και τον αληθινό λόγο για τον οποίο ανακοινώθηκε το μέτρο)
Καταρχήν πρέπει γίνει διαχωρισμός του μέτρου σε δυο κατηγορίες …η πρώτη αφορά την φοροδιαφυγή…και η δεύτερη την κοινωνική.
Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη, δηλαδή την φοροδιαφυγή και ας μελετήσουμε τι αποτελέσματα θα αποφέρει για την πάταξη της.
Ασφαλώς το μεγαλύτερο τμήμα της φοροδιαφυγής οφείλεται στην παραοικονομία …στην οποία όμως δεν υπάρχουν παραστατικά…άρα ούτε και αποδείξεις…μηδέν λοιπόν στο πηλίκο.
Πάμε λίγο και στο θέμα των (λαθρο)μεταναστών. Πόσοι από δαυτους βρίσκονται στην χώρα μας; Άγνωστος ο αριθμός …κάπου μεταξύ 500.000 και 1.000.000 σύμφωνα με διάφορες πηγές. Μπορούν να έχουν τραπεζικό λογαριασμό για έκδοση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας; Κομματάκι χλωμό ε;
Άρα μηδέν στο πηλίκο κι από εδώ!
Υπάρχει μήπως περίπτωση το πλαστικό χρήμα να κυριαρχήσει στα δεκάδες χιλιάδες χωριά της χώρας; Γράψτε μηδέν στο πηλίκο λοιπόν κι από εδώ.
Ας δούμε όμως που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πλαστικό χρήμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Στον τουρισμό , στα καταστήματα ένδυσης υπόδησης, στα καταστήματα ηλεκτρολογικών ειδών, στα μάρκετ ή τα πολυκαταστήματα στις ταβέρνες τα κέντρα διασκέδασης κτλπ…όπου όμως ήδη χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους έχοντες.
Συνολικό όφελος για τα ταμεία του κράτους; Από ασαφές μέχρι ελάχιστο.
Ας δούμε όμως και την κοινωνική παράμετρο του μέτρου για το πλαστικό χρήμα.
Ζήτημα είναι αν το 25% του πληθυσμού μπορεί να γίνει κάτοχος πιστωτικής κάρτας…άρα το υπόλοιπο 75% οδηγείται στην μέθοδο της χρεωστικής κάρτας..Δηλαδή πάς στην τράπεζα δίνεις εκκαθαριστικο εφορίας, ταυτότητα…λογαριασμό ΔΕΗ…ανοίγεις καταθετικό λογαριασμό ..βάζεις ένα ποσό και σου δίνουν μια χρεωστική κάρτα για να το ξοδέψεις. (Εννοείται πως επιβαρύνεσαι με τα έξοδα έκδοσης της κάρτας καθώς και με ετήσια συνδρομή).
Με λίγα λόγια προπληρώνεις στην τράπεζα τα χρήματα τα οποία υπολογίζεις πως θα ξοδέψεις μέσα στην βδομάδα ή τον μήνα(εξαρτάται απο το πόσο συχνά θέλεις να επισκέπτεσαι το γκισέ της τράπεζας).
Καταπληκτικό μέτρο..ιδίως για το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτω απο το όριο της φτώχειας και δεν ξέρει πως θα ταΐσει την οικογένεια του για άλλη μια μέρα.
Αστε τον πανζουρλισμό που θα γίνεται στις τράπεζες…αφού 5-6 εκατ θα τις επισκέπτονται μηνιαίως ή εβδομαδιαίως για τις απαραίτητες καταθέσεις στις κάρτες.
Φανάζεστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες να στήνονται απο τα χαράματα καραούλι στις τράπεζες για να καταθέσουν το ποσό αγοράς των φαρμάκων τους για να τα πάρουν με φπα 6.5% και όχι 9.5% ; Ποιες ουρές στο ΙΚΑ ή στην εφορία όπως παλιά…Τώρα να δείτε γέλιο…όπου ηλικιωμένοι θα ανοίγουν τα μαντίλια και θα μετρούν στον ταμεία κέρματα.
Θα μπορούσα να γράψω ένα σωρό ακόμα…αλλά μια που σας υποσχέθηκα πως θα σας πω και τον αληθινό λόγο που ανακοινώθηκε το μέτρο…δεν θα σας κρατήσω πιο πολύ σε αγωνία.
Ποιο ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία; Οι ομαδικές απολύσεις.
Ποιοι τις ζητούσαν καθ ομολογία Τσίπρα; Οι τραπεζίτες οι οποίοι λόγω συγχωνεύσεων τραπεζών βρέθηκαν με υπεράριθμο προσωπικό.
Αν όμως βρεθεί τρόπος να απασχοληθεί και να πληρωθεί το προσωπικό…φεύγει από την μέση το προαπαιτούμενο ε;
Εσείς τι λέτε; Με όλο αυτό τον χαμό με τις κάρτες λύνεται ή δε λύνεται το πρόβλημα; Λύνεται….
Μείον ένα λοιπόν το προαπαιτούμενο και τώρα μας μένει το αγκάθι του ασφαλιστικού για να κλείσει όλη η συμφωνία… Για να δούμε τι θα σκαρφιστουν εκεί.
Όσο για την φοροδιαφυγή…ο μόνο τρόπος να κτυπηθεί είναι ένας…φορολόγηση όλων των πολιτών με την μέθοδο έσοδα έξοδα. Τόσα τα συνολικά έσοδα μιας οικογένειας…τόσα τα έξοδα…και η διάφορα φορολογείται…Άντε να δούμε τότε ποιός δεν θα ζητάει απόδειξη! Εννοείται φυσικά πως είναι αυτονόητη η σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το taxis ώστε το κράτος να έχει ανά πάσα στιγμή έλεγχο των πωλήσεων.

Δ.Κ.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας