H Τουρκία δεσμεύει το βόρειο Αιγαίο για πεδίο βολής!

H Άγκυρα εξέδωσε μια από τις πλέον προκλητικές αγγελίες πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων. Με αυτήν η Τουρκία ζητούσε να έχει πεδίο βολής από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, “κόβοντας” το Αιγαίο στη μέση και δεσμεύοντας σημαντικό τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος. Κι αυτό φυσικά για πολλούς μήνες προκαλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα και παραβιάζοντας του κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:
•Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
•Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
•Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.
•Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
•Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
•Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή για εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και στην Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται ότι οι γείτονες ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δεν είναι απλά ότι καθημερινά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν είναι ότι έχουν αφήσει ανεξέλεγκτα τα τουρκικά σύνορα και αλωνίζουν οι λαθρέμποροι. Ούτε ότι προκαλούνται Ελληνικά μαχητικά, ακόμη και αυτά που ταξιδεύουν Έλληνες αξιωματούχοι (θυμάστε την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Δένδια πριν μερικούς μήνες). Είναι ότι η Άγκυρα βλέπει πως υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για την ίδια να δημιουργήσει ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο και να οδηγήσει την Ελλάδα σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

Πηγή
www.antinews.gr

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας